Page 35 - 81 Çalıkuşu Kırşehir Dergimizin 8. Sayısı
P. 35
Menülerde sağlıklı beslenme için bulunması gereken besin ve besin grupları sırasıyla,
süt ve ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu, ekmek ve tahıllar
grubu, sebze ve meyveler grubu olacak.
Okullara gönderilen yemeklerin okullarda oluşturulacak komisyon tarafından haftalık belir-
lenen menü listelerine ve gramajlarına uygun olup olmadığı kontrol edilerek alınacak.
Bakanlık tarafından okul öncesi eğitim kurumları için dengeli beslenme ilkelerine uygun
örnek menüler hazırlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini yapacak okul, il ve ilçe halk
sağlığı merkezlerinden diyetisyen desteği alacak.
Kahvaltı da verilebilecek, menüler web sitesinde yayımlanacak
Öte yandan, Bakanlık, normal eğitim yapan okullarda öğlen yemeği seçeneği kullanılma-
sını öneriyor. Bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda sabah kahvaltısı
menüsü de kullanılabilecek.
İkili eğitim yapan okulların sabahçı gruplarında sabah kahvaltısı menüsü veya ailelerin gö-
rüşleri alınıp okulun beslenme saati menü türüne göre düzenlenerek öğlen yemeği menüsü
de kullanılabilecek.
İkili eğitim yapan okulların öğlenci gruplarında ise öğlen yemeği menüleri kullanılması
öneriliyor. Ailelerle alınacak karara göre sabah kahvaltısı menüleri de kullanılabilecek.
Ayrıca diyetisyen desteği ile okullarda hazırlanacak olan haftalık beslenme listesi okulun
web sayfasında yayınlanacak.
Komisyonlar kurulacak
Her il ve ilçede temel eğitim biriminden sorumlu müdür yardımcısı veya şube müdürü
başkanlığında en az bir anaokulu müdürü, bir ana sınıfı olan okul müdürü ve varsa beslenme
üreten okul müdüründen oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon tarafından periyodik ara-
lıklarla ücretsiz bir öğün beslenme verilmesi programına ilişkin süreçler konusunda rehberlik
ve denetim yapılacak.
Yemek alacak öğrencilerin velilerinden izin alınacak
Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hij-
yene dikkat edilecek. Ücretsiz beslenme desteği verilecek olan öğrencilerin velilerinden izin
belgeleri alınacak. Belgede veliler, öğrencinin beslenmeye bağlı herhangi bir alerjisi veya
hassasiyetinin olup olmadığını yazılı olarak beyan edecek.
Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programları-
na uygun hareket edilecek. MEB, ücretsiz bir öğün beslenme verilmesi programının sağlıklı
ve sorunsuz şekilde yürütülmesi için valiliklerce tüm tedbirlerin alınması istendi. Beslenme
hazırlanması ve sunumunda, Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda belirti-
len hususlara titizlikle uyulacak.
35
35
35
35