Page 34 - 81 Çalıkuşu Kırşehir Dergimizin 8. Sayısı
P. 34

başlayacaklarını söyledi. Bakanımız Sayın Mahmut Özer, ücretsiz yemek programının kap-
           samını ikinci eğitim öğretim döneminin başlayacağı 6 Şubat itibarıyla kademeli olarak artıra-
           caklarını dile getirerek şöyle devam etti:

              "Burada ağırlığı okul öncesine vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esasla-
           rının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nu uygulanmak üzere 81
           ilimize gönderdik. Bu kapsamda, resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul
           öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın beş günü, günlük bir öğün beslenme
           verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibarıyla başlatıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat itibarıyla resmî
           okullara devam eden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalan-
           maya başlayacak.
              Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük
           beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık
           hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün ücretsiz bes-
           lenme desteği verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğ-
           renciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere imkânları uygun olan
           okullarda 6 Şubat günü beslenme verilecek. Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en
           erken zamanda beslenme verilmesine başlanacak."

              Bakanımız Sayın Mahmut Özer, uygulamanın detaylarına ilişkin şunları kaydetti: "Okul
           mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve ku-
           rumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında
           yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece Millî Eğitim
           Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurum-
           larından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız."

              Örnek menüler hazırlandı

              Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda, okullarda beslenme hizmeti sü-
           reçleri detaylarıyla yer aldı. Bu süreçler, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gıda güvenliği
           ve hijyen uygulamaları)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazırlama ve pişirme)", "yemeğin /
           beslenmenin dağıtılması" ve "servis sonrası işlemler" olmak üzere altı aşamadan oluşacak.
           Söz konusu kılavuz Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki mevcut
           mevzuat ve çalışmaları referans alınarak oluşturuldu.
              Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için çocuk-
           ların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasına dikkat edile-
           cek. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlana-
           cak; ihtiyaç duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme
           alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de sağlanacak.

              Okullara diyetisyen desteği
              Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığının ilgili programları gereğince az tuz tüketimine
           dikkat edilecek. Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacak.










      34
                                                                                                                                                                                                                                                    35
      34                                                                                                                                                                                                                                            35
      34
      34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39