Page 34 - 81 Çalıkuşu Kırşehir Dergimizin 8. Sayısı
P. 34
başlayacaklarını söyledi. Bakanımız Sayın Mahmut Özer, ücretsiz yemek programının kap-
samını ikinci eğitim öğretim döneminin başlayacağı 6 Şubat itibarıyla kademeli olarak artıra-
caklarını dile getirerek şöyle devam etti:
"Burada ağırlığı okul öncesine vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esasla-
rının yer aldığı Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nu uygulanmak üzere 81
ilimize gönderdik. Bu kapsamda, resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul
öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklarımıza haftanın beş günü, günlük bir öğün beslenme
verilmesi uygulamasını 6 Şubat itibarıyla başlatıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat itibarıyla resmî
okullara devam eden 1 milyon 450 bin öğrencimiz, bir öğün beslenme hizmetinden faydalan-
maya başlayacak.
Ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullara devam eden öğrencilerimiz de günlük
beslenme hizmetinden yararlandırılacak. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan ve yatılılık
hizmetinden yararlanmayan gündüzlü tüm öğrencilerimize de günlük bir öğün ücretsiz bes-
lenme desteği verilecek. Bünyesinde ana sınıfı bulunan birleştirilmiş sınıflı ilkokullardaki öğ-
renciler ile yatılı bölge ortaokullarında eğitim alan gündüzlü öğrencilere imkânları uygun olan
okullarda 6 Şubat günü beslenme verilecek. Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en
erken zamanda beslenme verilmesine başlanacak."
Bakanımız Sayın Mahmut Özer, uygulamanın detaylarına ilişkin şunları kaydetti: "Okul
mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile bünyesinde ana sınıfı bulunan okul ve ku-
rumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe tahsisini yaptık. Kendi mutfağında
yemek hazırlanması mümkün olmayan okullar için beslenme hizmetinin sadece Millî Eğitim
Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurum-
larından satın alınarak tedarik edilmesini sağlayacağız."
Örnek menüler hazırlandı
Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtımı Kılavuzu'nda, okullarda beslenme hizmeti sü-
reçleri detaylarıyla yer aldı. Bu süreçler, "menü yönetimi", "denetim süreçleri (gıda güvenliği
ve hijyen uygulamaları)", "tedarik ve depolama", "üretim (hazırlama ve pişirme)", "yemeğin /
beslenmenin dağıtılması" ve "servis sonrası işlemler" olmak üzere altı aşamadan oluşacak.
Söz konusu kılavuz Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu konudaki mevcut
mevzuat ve çalışmaları referans alınarak oluşturuldu.
Günlük enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanabilmesi için çocuk-
ların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kalitede ve yeterli miktarlarda olmasına dikkat edile-
cek. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlana-
cak; ihtiyaç duyacakları besin içeriklerinin karşılanması, bunun yanı sıra sağlıklı beslenme
alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi de sağlanacak.
Okullara diyetisyen desteği
Beslenme hazırlanırken Sağlık Bakanlığının ilgili programları gereğince az tuz tüketimine
dikkat edilecek. Tatlılarda hiçbir şekilde yapay tatlandırıcı kullanılmayacak.
34
35
34 35
34
34